niedziela, 21 stycznia 2018

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja

Dziś Dzień Babci, więc ciacho musi być.
Upiekłam kolejne bardzo smaczne ciasto.
Przyznam, że zastanawiałam się nad jego nazwą i wymyśliłam, że będzie to fantazja.
Do masy dodałam różne cukierki i batoniki.
Wbrew obawom nie jest za słodkie, jest w sam raz.
Tak więc jeśli chcecie się dowiedzieć co też w tej masie się znalazło to zajrzyjcie do przepisu.


Masa :
1 l mleka
3 budynie śmietankowe
cukier do smaku
6 cukierków snickres
6 cukierków twix
1 lion mini
1 kitkat chunky biały
6 michałków
250 g miękkiego masła

Biszkopt :
6 jajek ( M )
2 łyżki budyniu śmietankowego ( proszek )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru

Dodatkowo :
350 g drążonych wiśni 
wiórki mleczne czekoladowe
ok. 1 szk przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny

3/4 l meka zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i dodać opcjonalnie trochę cukru do smaku.
Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować kilka minut cały czas mieszając.
Zakryć dokładnie budyń w garnku i wystudzić.
Wszystkie słodycze zmiksować w rozdrabniaczu.
Miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników.
Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.

Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Potem dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

Do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt.
Ułożyć na nim w blaszce pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć połowę masy.
Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.
Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Kroić najlepiej w kostkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.