środa, 20 lipca 2016

Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze

Dziś coś dla mięskożerców.
Boczek pieczony skorą do góry.
Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje.
Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa.
Marynujemy go w samej soli, ale jak ktoś bardzo chce może użyć dowolnych przypraw.


1,5 kg świeżego boczku ze skórą
sól do smaku

Boczek umyć i osuszyć.
Skórę ponacinać w kratkę i boczek natrzeć solą.
Ułożyć go w naczyniu i zakryć a potem wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę a na nią kratkę i ułożyć boczek skórą do góry.
Piec 1,5 godziny a potem zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczony boczek jeść na ciepło.

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.