środa, 3 lutego 2016

Babka z kakao




100 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1/2 szk oranżady
250 g margaryny do pieczenia
2/3 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Lukier :
cukier puder
słodka śmietanka 18%
barwnik żółty i brązowy

Przygotować lukry : żółty i brązowy.
Margarynę utrzeć z cukrami.
Potem dodawać po jednym jajku a następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wlać oranżadę i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej wsypać kakao i dodać oranżadę, wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć połowę masy jasnej, potem ciemnej i jasnej.
Lekko można zamieszać.
Babkę piec około godziny ( do suchego patyczka ) w 170 stopniach.
Upieczoną wystudzić na kratce i polać lukrami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.